Case 1

Aktiivisesta hallitustyöskentelystä tukea sukupolvenvaihdokseen

Hankekoordinaattori tapasi murrostilanteessa olleen yrityksen keväällä 2023. Yrityksessä oltiin kiinnostuneita aktiivisen hallitustyön roolista, kun yrityksen omistajat olivat jäämässä eläkkeelle ja nuorempi sukupolvi oli ottamassa vetovastuun yrityksestä. Sukupolvenvaihdosta ei kuitenkaan ollut pohdittu erityisemmin, jonka vuoksi yritystä kiinnosti hallitustyön mahdollisuudet tilanteessa.


Hankekoordinaattori kävi aloituskeskustelun yrityksen kanssa, jonka pohjalta päätettiin käydä jatkokeskustelu tietynlaisen taustan omaavan hallitusammattilaisen kanssa. Hankekoordinaattori kartoitti muutaman yrityksen tilanteeseen sopivan hallitusosaajan, joiden taustat käytiin läpi yrityksen edustajien kanssa. Tältä pohjalta päätettiin sopia erillinen palaveri yhden ehdotetun hallitusosaajan kanssa.


Keskustelu ulkopuolisen hallitusosaajan kanssa oli erittäin hyvä ja lämminhenkinen, mutta kiireen vuoksi aihe jäi muutamiksi kuukausiksi vähemmälle huomiolle, kun yrityksellä oli operatiivisia kiireitä. Aihe oli kuitenkin yrityksellä mielessä jatkuvasti.


Yrityksen edustaja osallistui väliaikana kahteen hankkeen eri koulutukseen, joiden jälkeen yritykseen oli löydetty kaksi riippumatonta hallituksen jäsentä, joista toinen oli hankekoordinaattorin kanssa tavattu hallitusosaaja. Yritys käynnisti aktiivisen hallitustyöskentelyn näiden hallitusosaajien kanssa keväällä 2024. Tavoitteena yrityksellä on järjestää sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen vanhempi sukupolvi jää hallituksen puolelle kahden hallitusosaajan kanssa auttamaan nuorempaa sukupolvea eteenpäin.