Hallitukset töihin! Satakunta


Jussi Virtanen
Hallitukset töihin! -hankkeen vetäjä



Hankkeen taustaa

Hallitukset töihin! -hankekokonaisuus toteutettiin Satakunnassa vuosina 2020-2024.

Hallitukset töihin! -hankekokonaisuuden pääasiallisena tavoitteena oli aktivoida alueen yritysvaikuttajia tarkastelemaan yhtiönsä johtamis- ja hallintotapoja uudelta kulmalta. Yksi tärkeimmistä yrityksen kasvuun vaikuttavista tekijöistä on siirtyminen ammattimaiseen hallitustyöskentelyyn.

​​​​​​​Yrityksen vähitellen kehittyessä, tulee kuitenkin vastaan uusia tilanteita ja yritystoiminnan käännekohtia, jossa omistajien oma kontekstiosaaminen ei enää riitäkään. Tällaisessa elinkaaren vaiheessa hyvä ja kokenut hallitus voi merkittävästi auttaa omistajan tahtotilaa toteutumaan, luoden pidemmän aikavälin strategista näkymää liiketoiminnalle sekä toimia johdon tukena ja keskustelukumppanina.

Miten toimittiin?

Hankekokonaisuudessa tarjottiin alle 50 henkilöä työllistäville yrityksille mahdollisuus käydä aktivoiva keskustelu etenemisestä kohti yhä ammattimaisempaa hallitustoimintaa. Yritysten omistajien ja avainhenkilöiden kanssa pohdittiin, mitä haasteita yritys kohtaa tulevaisuudessa, millaisia ihmisiä kaivattaisiin tukemaan yrityksen kehitystä ja miten asian suhteen voisi edetä. Kiinnostuneille järjestettiin info-, keskustelu- ja koulutustilaisuuksia, joissa tuotiin esiin hallitustyön erilaisia malleja ja tietoa siitä, miten päästä liikkeelle.

1. Tapaamiset

2. Valmennukset

3. Tapahtumat


Havaintoja pk-yrityskentästä


Moni yritysjohtaja koki oman yrityksen niin pieneksi, ettei kokenut aktiivisen hallitustyö tuovan lisäarvoa toimintaan, sillä kaikki langat tuntuivat olevan tukevasti omissa käsissä.



Pk-yritysten ajalliset ja rahalliset resurssit ovat niukat, jolloin resursseja allokoidaan enemmän operatiivisiin asioihin, joista tulokset ovat nähtävillä lyhyellä aikavälillä.



Aktiivisesta hallitustyön lisäarvoa ei koeta riittävänä, mikäli yrityksessä ei ole tarkempaa tavoitetilaa.

Tällöin aktiivisen hallituksen on vaikea löytää otetta lisäarvoa tuottavalle hallitustyölle.



Haastava muutostilanne motivoi monessakin tilanteessa etsimään apua aktiivisesta hallitustyöskentelystä.

Aktiivisen hallitustyön kautta on mahdollista pohtia ja kartoittaa erilaisia vaihtoehtoja muutostilanteen edistämiseksi.



Aktiivisen hallitustyön lisäarvo on helpompi oivaltaa, kun tiedetään mihin ollaan menossa ja millaista osaamista tarvitaan päästäkseen tavoitteeseen.



Toiset hyödyntävät aktiivista hallitusta yrityksen voimavarana, jolloin hallitukselta saadaan tukea ja sparrausta säännöllisin väliajoin toiminnan kehittämiseksi ja kasvattamiseksi.



Aktivoinnin ABC

Aktiivista hallitustyöskentelyä ei tule yliakatemisoida ja sitä voi lähteä rohkeasti aktivoimaan vaikka ei olisi vielä kaikki yksityiskohdat tarkkaan hallussa. Alla muutama idea, miten lähteä liikkeelle.




Hyvä pohtia

Käytä aikaa omistajien tahtotilan määrittelyyn. Pohtikaa yrityksen tarkoitusta syvällisesti ja kirjoittakaa omistajien tahto ylös.

Tahtotilan pohtimiseen on hyvä varata runsaasti aikaa, sillä vastaukset kysymyksiin eivät ole helppoja tai yksinkertaisia.


Kiinnitä huomiota

Etsi ja valitse yritykselle hallituksen puheenjohtaja, joka innostuu yrityksen kehitystarinasta.

Hallituksen puheenjohtaja toimii tiiviissä yhteistyössä yritysjohdon kanssa. Puheenjohtajan ja muiden hallituksen jäsenten tulee innostua yrityksen tarinasta.



Hyvä pohtia

Aktiivinen hallitustyö vie aikaa, jonka vuoksi on tärkeää irroittaa ja priorisoida hallitustyölle tarvittava aika.

Hallitustyö vaatii sitoutumista, sillä se on pitkäjänteistä työtä, jossa tulokset näkyvät vuosissa.


Onnistuneita aktivointeja