Valmennukset

Hankkeessa järjestettiin valmennuksia erillisistä teemoista, kuten talouden johtaminen hallitustyön näkökulmasta, yrityksen kehitystarinan merkitys hallitustyössä ja käytännön hallitustyön aktivointi. Valmennuksien osallistujamäärät olivat vähäisiä, mutta toisaalta tämä tarjosi hyvän mahdollisuuden tiiviimpään keskusteluun kanssaolioiden kanssa. Kyseisissä valmennuksissa käytiinkin todella aktiivista ja monipuolista keskustelua, josta yritykset antoivat positiivista palautetta.

Valmennusten teemojen pohjatyö

Vuoden 2023 alussa toteutettuun kysely, jossa kartoitettiin hallitustyöhön liittyviä mielenkiintoisia teemoja. Vastauksia saatiin 40 kappaletta. Vastauksista koostettiin top 5 teemat, joita hyödynnettiin osana valmennuksia ja tilaisuuksia.
Top 5 teemat olivat:

  1. Strategiaprosessi ja strategian vienti käytäntöön
  2. Talouden seurannan työkalut
  3. Hallitustyön parhaat käytännöt
  4. Hallituksen puheenjohtajan työkenttä
  5. Omistajastrategian kehittäminen


Valmennuksien keskeinen tarkoitus oli pyrkiä oivalluttamaan yrityksiä aktiivisen hallitustyön hyötyihin ja siihen, miten ja millaista aktiivinen hallitustyö ylipäätään on. Valmennukset havainnollistivat yrityksille selkeästi hallituksen työkenttää, joka voidaan käytännössä jakaa kolmeen eri osaan.

  1. Hallituksen valvova rooli tarkoittaa, että hallitus varmistaa toiminnan laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden.
  2. Hallituksen liiketoimintaa kehittävä rooli tarkoittaa tuloksellisuuden varmistamista. Eli käytännössä, että operatiivinen toiminta on hyvällä tasolla.
  3. Viimeisenä löytyy hallituksen strateginen rooli, jolla pyritään varmistamaan yrityksen tulevaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksella on näkemys yrityksen suunnasta ja siitä, että suunta on linjassa resurssien ja muun tekemisen kanssa.


Hallituksen työkentän ymmärtäminen oli useille yritysjohtajille hyvin oivalluttavaa, sillä se kuvaa käytännönläheisesti aihetta, jolloin myös hallitustyön lisäarvo on helpompi hahmottaa.